RELIGIE ISTORIE SI CULTURA IN TARA SFANTA

899 EUR / persoana

Locuri disponibile: 6

RELIGIE, ISTORIE SI CULTURA IN  TARA SFANTA 17.03-24.03.2020

ULTIMELE  6 LOCURI DISPONIBILE! TARIF SPECIAL - 899 EUR/ADULT 

Luna martie este perfecta pentru vizitarea Israelului si a Palestinei. Te invitam  in cadrul unui program special conceput pentru a evidentia esenta locurilor sfinte.

17MARTIE 2020 - 24MARTIE 2020

Ziua 1| 17 martie 2020, marti

Intalnire in aeroportul din Bucuresti unde dupa formalitatile vamale se face imbarcarea cu destinatia Tel Aviv. Sosire pe  aeroportul Ben Gurion – finalizare formalitati vamale si intalnire cu insotitorul de grup. Cazare fara cina.

Ziua 2 | 18 martie, Miercuri Pe urmele Primei Cruciade ( Abu Gosh – Latron - Bethleem)     

Latron Castel castelul a fost construit in anii 1130 de nobilul spaniol Castillian Rodrigo Gonzales de Lara in Valea Aylon. Din anul 1187  a trecut in proprietatea Cavalerilor Templieri, fiind una din primele proprietati ale acestora in Regatul Ierusalimului si folosit ca loc de campanie in drumul spre Ierusalim. S-a mai numit si “Casa hotului penitent”, amintind ca in acest loc a stat Barabas. Ulterior a devenit Manastirea Trapist in 1890, Fortul din Tegart, baza politiei din razboiul israelian.

Complex monahal Abu Gosh – este format din doua manastiri: Manastirea “Sfanta Maria – Invierea Domnului” si Manastirea “Maica Domnului din Chivotul Legamantului”. Sunt manastiri benedictine asezate pe temeliile bisericilor construite de cruciati in anul 1140, de catre cavalerii ospitalieri pe locul biblic Emmaus. Aici Isus a reaparut crestinilor smeriti Luca si Cleopa asezati langa un izvor care exista si astazi. Comunitatea monastica este formata din calugarite si monahi, apartinand Ordinului Sfantul Benedict. Manastirea “Maica Domnului din Chivotul Legamantului” este ridicata pe locul unde Chivotul Legamantului a sta cca. 20 – 30 ani (adus din Schilo) si dus de David in Ierusalim. Locuitorii satului sunt descendentii familiei Abu Gosh. Satul se afla la 750 m altitudine si ofera o splendida panorama catre cetatea Ierusalimului.

Nabi Samuel – este locul unde se afla Mormantul lui Samuel, profet islamic si ebraic biblic, care a uns ca regi pe regele Saul si pe regale David. Mormantul este situat pe un deal abrupt, la 908 m deasupra marii, in partea de nord a Ierusalimului langa cartierul Ramot, sub o moschee cu acelasi nume. Sub moschee se afla o grota unde este amenajata o mica sinagoga pentru ceremoniile in cinstea profetului. La randui, moscheea este construita pe un asezamant bisericesc  ridicat de cruciati, care au adus ramasitele profetului din Roma si le-au asezat in acest loc in anul 1099. Cruciatii au vazut de pe acest deal pentru prima oara Cetatea Ierusalimului si au numit locul “Montis Grandi” sau “Muntele Bucuriei”.

Ne vom indrepta spre Bethleem, oras istoric crestin cu numele Efrata, unde se afla “Biserica Nasterii Domnului”.

Pranz in Bethleem la restaurantul Grotto cu specific palestinian.

Biserica Nasterii Domnului – este una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume, folosita continuu pana astazi. Se intinde intr-un complex bisericesc de peste 12000 mp, fiind format din 3 manastiri: ortodoxa, catolica si armeana. Biserica a fost ridicata in anul 326 de Imparatul Constantin si mama sa Elena si inchinata Domnului la anul 339. Fericitul Eronim a tradus Biblia in latina (Volgata) la anul 384 si este inmormantat dedesubtul bisericii. Dupa cucerirea Ierusalimului, cruciatii au contribuit la refacerea si extinderea complexului bisericesc, lacasul servind incoronarii imparatilor Balduin I si II. Actualmente, se pot vedea fragmente de mozaic mural datand din anii 1160 care impodobesc lateralele navei. Locul Nasterii este marcat de o stea de argint cu 14 colturi (Iisus fiind a 14-a generatie din regele David) pe care este incrustata mentiunea: “aici s-a nascut Iisus Hristos din Fecioara Maria” si donata in 1717 de catre domnitorul Nicolae Mavrocordat. Aici ne putem inchina si la Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni: “Belemita”. 

Cazare si cina.

Ziua 3 | 19 martie , Joi  (Coasta Marii Mediteraneene)        

Yaffo – numita si “Fortareata” este un port la Marea Mediterana, unul dintre cele mai vechi porturi (peste 5000 de ani). Cruciatii sub conducerea lui Godefroi de Bouillon a cucerit Yaffa in 1099, devenind unul din cele mai importante porturi de la Mediterana. In 1191 Richard Inima de Leu recucereste portul Yaffo de la Saladin si semneaza tratatul de la Yaffa care garanteaza 3 ani de armistitiu intre cele 2 tabere: crestina – catolica si musulmana. Fratele lui Saladin in 1196 recucereste Yaffa macelarind peste 20000 de cruciati. Este locul unde Sfantul Petru a facut minunea cu invierea Tabitei, cruciatii au ridicat o citadela la anul 1252 – 1253 pentru regele Ludovic al IX-lea al Frantei, Sfantul Ludovic. In pivnitele actualei biserici Sfantul Petru se pot vedea vestigii din cetatuia cruciata.

Appolonia – este la circa 12 km de Tel Aviv si e ridicata in zona unui oras grec antic. In anul 1101, cruciatii au cucerit orasul si i-au schimbat numele in Arsour – Arsuf.. Aici au 

construit un fort si un mic port, in a treia cruciada, anul 1189. La anul 1266, in urma unui asediu de 40 zile, cetatea a fost distrusa complet.

Caesarea – este un oras antic care a fost construit sub Irod cel Mare in anul 22 – 10 iH in onoarea imparatului roman Cesar Augustus, pe un fost port fenician numit “Turnul lui Straton”, imparatul Sidonului. In anul 6 aH, Caesarea a devenit capitala crestina a provinnciei Iudeea, aici fiind resedinta oficiala a lui Pontiu Pilat. Pentru crestini Caesarea Maritima, orasul ridicat pe uscat si pe mare, a fost locul de popas pentru apostolul Petru si apostolul Pavel. Aici s-a botezat primul crestin: Centurionul Cornelius. Orasul a suferit diverse distrugeri, cuceriri si refaceri. Cruciatii l-au asediat la anul 1101 si a fost reluat de Balduin I in prima cruciada. Orasul a avut o dezvoltare importanta in timpul perioadei cruciate, intre 1101 – 1179, a fost pierdut si recastigat in anul 1191 si repierdut in 1265 cand a cazut in mana mamelucilor.

Haiffa – in aramaica veche Heffa sau “Orasul cel Frumos” - este al treilea ca marime si unul din cele 2 mari porturi ale Israelului. La anul 1100 zidurile Haiffei au fost atacate de cruciati, la acel timp orasul fiind locuit numai de evrei. Cruciatii au atacat pe mare si pe uscat, pe mare avand peste 200 de ambarcatiuni cruciate. Dupa 27 de zile de asediu au reusit sa cucereasca orasul, fiind numit Castelum Hefaisas. Cruciatii au refacut zidurile cetatii, dar in 1187 orasul a cazut in mainile lui Saladin. Inceputurile Haiffei moderne s-au facut dupa 1918 cand, asa numitii “templieri protestanti” din sudul Germaniei, s-au asezat la poalele Muntelui Carmel constituind un mic cartier numit Colonia Germana, care dainuie pana astazi. De asemenea, al doilea grup de colonisti sunt membrii Ordinului Carmelit catholic care au ridicat pe varful Muntelui Carmel o manastire carmelita, “Stella Maris”. Aceasta a servit ca spital de campanie pentru ostasii francezi ai lui Napoleon. Fondatorul sionismului Therodor Hertzl a profetit ca Haiffa este orasul viitorului, dezvoltarea economica si civica a acestui oras fiind un exemplu pentru alte comunitati. Evreii, crestinii si arabii traiesc intr-o armonie citadina voioasa si prospera. Aici vom vedea a opta minune a lumii moderne, Gradinile Báhai. Ultima religie monoteista inventata de un persan in 1844 este dedicata infaptuirii unitatii si egalitatii intre oameni. Regina Maria s-a numarat printre adeptii acestei credinte. Pranz turistic mediteranean.

Akro sau Akra – este un oras vechi, denumit Ptolemais in epoca elenistica si Sfantul Ioan de Akro in epoca cruciata, asezat in golful Akro al Marii Mediterane. 

Cazare si cina 

Ziua 4 | 20 martie, Vineri  (Fortaretele Cruciate din Nordul Israelului)   

Akro vizitarea orasului vechi Arheologii au dezgropat un oras vechi al cruciatilor, care a fost ascuns timp de secole, sub orasul port Acra, pe tarmul Marii Mediterane. Orasul descoperit imbogateste patrimoniul siturilor din Israel. Acesta este considerat a fi ultimul bastion al cruciatilor in 1291, anul in care acestia au pierdut puterea, in fata armatei musulmane din Egipt. Actualul oras Acra, distrus la sfarsitul secolului al XVII-lea, a fost reconstruit de catre turci, in jurul anului 1750. Ruinele orasului descoperit s-au conservat, sub asezamintele actuale din orasul Acra.

Fortareata Nimrod – este cel mai mare castel cruciat din tot Israelul, cucerit in sec. XIII in timpul celei de-a sasea cruciade de la fiul cel mic al lui Saladin. Cetatea a fost pierduta la sfarsitul sec. al XIII-lea dupa cucerirea portului Akro. In structura arhitectonica exista turnuri, tuneluri si grote ( Turnul Frumos, Pasajul Secret) cu posibilitatea de a fi vizitate in cadrul unui cerc architectural de unde avem si o frumoasa panorama a Muntelui Hermon si a inaltimilor Golan.

Cetatea Banias sau Caesarea Philippi – este amplasata intr-una dintre cele mai importante locuri pentru crestinism si fosta capitala construita de Filip, fiul regelui Irod. Conform traditiei, aici s-ar fi nascut Zeul Pan, de undele numele de Panias – Banias. Cetatea a fost construita in scopul protejarii drumului spre Damasc, in jurul anilor 1230 si extinsa in anii urmatori, devenind un adevarat fort si chiar inchisoare. In cadrul cetatii se poate viziona turnul de garda, fali si situri arhitectonice al unui glorios capitol istoric cruciat. In jurul cetatii este rezervatia Banias. In 1187 cetatea strategica Banias este pierduta catre musulmani, dupa care se deterioreaza progresiv. Pentru crestini locul este foarte important deoarece aici Iisus Hristos a dat “Cheile Cerului” Sfantului Petru.

Cetatea Safed (Tzfat) – este un oras in nordul Israelului considerat unul din cele 4 orase sfinte ale evreilor: dupa Ierusalim, Hebron si Tiberias, centrul Cabalei si al misticismului evreiesc. Este mentionat in talmudul Ierusalimului din timpul celui de-al doilea Templu, 516 iH, iar dupa 1099, cand cruciatii au cucerit Safedul, acesta este mentionat in istoria Cruciadelor.. In timpul Cruciadelor, pentru a obtine un control asupra zonei strategice militare, cruciatii construiesc in varful muntelui o mare cetate cu 7 turnuri de observatie si pereti dublii. Regale cruciat Fulk a construit un puternic castel ce a fost pastrat de Cavalerii Templieri pana de la 1168 pana 1187 cand in urma bataliei de la Hattin acesta a fost pierdut. Ulterior, musulmanii au distrus Castelul Safed pentru a impiedica capturarea si folosirea lui de catre cruciati. Dupa 1492, dupa expulzarea evreilor din Spania, rabini proeminenti si-au gasit locul in Safed formand Centrul Cabalei. Printre acestia Isaac Luria. Safed a devenit centrul mondial pentru invatatura evreiasca. Dupa formarea statului evreu, orasul Safed este eminamente ocupat de evrei. Optional pranz - peste Sf. Petru.

Capernaum – este orasul situat pe malul Marii Galileea, mentionat in Scriptura de cele mai multe ori pentru minunile facute de Iisus. Astazi aici vedem vestigii ale Casei Sfantului Petru, ale Sinagogii ridicate in sec. IV, precum si resturi din vechea biserica ridicata de cruciati pe locul casei Sfantului Petru.

Tabgha – este locul unde gasim ruinele unei mici capele ridicate in sec IV si extinsa in timpul cruciatilor, situri arhitectonice ridicate pe locuri unde a avut loc minunea multiplicarii celor 5 paini si 2 pesti. Biserica si imprejurimile sunt proprietatea Bisericii gemane, locuita de calugari benedicteni. Dupa cucerirea cruciatilor, din templul ridicat de acestia au mai ramas mici vestigii arhitectonice, coloane si capitele.

Plimbare cu vaporul pe Marea Galileei – Marea Tiberiadei este un lac cu apa dulce la -213 m sub nivelul oceanului planetar. Este alimentat de izvoare subterane si contribuitor la formarea Raului Iordan, care se varsa spre sud in Marea Moarta. Este mentionata in Biblie, pentru ca aici Iisus l-a cunoascut pe Petru si alti 3 apostoli, precum si pentru ca, in jurul acestei mari, Iisus a infaptuit o mare parte din minuni si propavaduiri catre discipoli si oamenii zonei.

Cazare si cina.

Ziua 5 | 21 martie, Sambata, Galileea si Valea Iordanului          

Domus Galilea  - este centrul international religios, situat la 300 metri deasupra Marii Galileei, pe Muntele Fericirilor, si este sfintit de Papa Paul al II-lea care a binecuvantat-o si a pus-o in serviciu pentru toate popoarele. Biserica este un conveniu al catolicilor evrei, precum si al catolicilor cu origini evreiesti din diverse tari ale lumii, in cadrul acestei biserici respectandu-se normele Evangheliei (Torei), invocand si implorand milostivirea Marelui Maestru Divin.

Botez la Yardenit – vom merge pe malul Raului Iordan, in locul numit Yardenit unde va avea loc procesiunea de botez. Locul de botez al Mantuitorului este Quassr el Yahud, la sud de locul de varsare al Iordanului in Marea Moarta, dar datorita activitatii militare din 1981 site-ul alternativ de botez a ramas Yardenit.

Castelul Belvoir – este unul din cele mai frumoase castele cruciate achizitionat de Cavalerii Ospitalieri in 1168 de la un nobil francez, Belvois. Cruciatii – Ordinal Ioanitilor, au cumparat terenul cu cladirea de pe el si au inceput constructia unui mare ansamblu architectural, una dintre cele mai marete si conservate fortarete ale cruciatilor. Fortareata a mai primit numele de Steaua Ioraniei, Steaua Vantului sau Cuibul Vulturilor, datorita asezarii si importantei strategice pe care a avut-o. Cetatea a fost un obstacol important in calea invaziei musulmane si a rezistat asediului acesteia un an si jumatate pana in 1189 cand, in urma bataliei de la Hatim, Belvoir a fost asediat.

Valea Iordanului si Ierihon – Orasul Palmierilor, Orasul Lunii – cel mai vechi oras din lume, peste 10000 ani locuit continuu. Este primul oras mentionat biblic dupa intoarcerea din Egipt, dar si primul oras palestinian cedat Palestinei de catre Israel in 1994. Apoi, ne deplasam spre Muntele Ispitirii unde avem o privire panoramica a  Manastirii Carantania de pe Muntele Ispitirii (locul unde Iisus a fost ispitit de Satana de 3 ori si a postit 40 de zile), a Asezamantului Romanesc, si a Manastirii “Dudu lui Zaheu”. Pranz Palestinian.Ne indreptam spre Marea Moarta, cel mai jos nivel planetar (- 412 metri). Timp liber pentru relaxare.

Tinutul Qumran – este un tinut desertic cunoscut istoriei moderne pentru manuscrisele de la Marea Moarta. Qumran este o zona populata de refugiatii din Ierusalim care nu acceptau fariseismul celor ce slujeau Templului si in cadrul acestui tinut au format asa numita grupare eseniana, ascetica cu reguli de viata stricte si o viata spirituala inalta, cu ritualuri si reflectii ascetice. Cultura lor era peste puterea de cunoastere a timpurilor, drept pentru care scrierile lor sunt si astazi adevarate previziuni pentru viitorul omenirii. Intelepciunea si cunoasterea lor a servit vietii ascetice a Sfantului Ioan Botezatorul si a Mantuitorul Iisus Hristos. Aparitia si disparitia acestei grupari a ramas un mister.

Cazare si cina

Ziua 6 | 22 martie, Duminica, Vizitarea Ierusalimului   

Muntele Templului -  este locul cel mai important din punct de vedere religios pentru toatre cele 3 religii monoteiste: crestinismul, iudaismul si islamul. La anul 1099 in prima cruciada, cruciatii au cucerit Ierusalimul. Ei au transformat Domul Stancii in Templul Domnului , iar Moscheea Al- Aqsa in Templul lui Solomon. La anul 1118 s-a format Ordinul cruciat al Templierilor care si-au stabilit comandamentul in fosta Moschee Al-Aqsa, iar pe

locul Domului Stancii au ridicat o cruce mare din aur ca simbol al regatului crestin al Ierusalimului. Drept consecinta a cuceririi cruciate, cele doua monumente au devenit model multor biserici templiere din Europa. Muntele Templului este locul pe care s-au aflat in vechime primul si al doilea templu, loc ales de Dumnezeu, loc de unde a fost luata tarana pentru plasmuirea primului om - Adam, loc unde s-au oferit primele jertfe lui Dumnezeu (jertfa lui Avram), loc unde regele David a asezat chivotul legii, loc unde regele Solomon a ridicat primul templu prin binecuvantarea si maiestria Marelui Maestru Hiram. Muntele Templului este imperativul religios pentru toate religiile monoteiste, este locul unde Sfanta Sfintelor adapostea Chivotul Legii. Aici a luat nastere unul dintre cele mai cunoscute ordine calugaresti militare (crestine) la initiativa nobilului francez Hugo de Payens la anul 1119 cu scopul de a apara pelegrinii crestini in Tara Sfanta – Cavalerii Templieri.  Ei s-au numit “sarmanii soldati ai lui Hristos si ai Templului lui Solomon”. Actualmente pe esplanada permisa vizitarii pe Muntele Templului gasim elemente arhitecturale medievale care sunt vestigii ale perioadei templiere. De asemenea, se pot observa elemente arhitecturale cu amprenta gotica – medievala, combinate cu arhitectura islamica si bizantina, ca urmare a cuceririlor ulterioare a acestui perimetru istoric. Zidul Plangerii – este relicva istorica din vechiul templu al lui Solomon, este locul cel mai iubit de catre evreii din intreaga lume , sacru pentru iudaism, cu o lungime de aprox. 57 m. Conform bibliei ebraice, relicva dateaza din anul 516 iH perioada de refacere a celui de-al doilea templu, care a fost distrus de romani la anul 70 aH. Inaltimea zidului este de aprox  32 m, dar numai 19 m sunt vizibili.

Biserica Sfanta Ana  – se afla pe locul unde au avut casa Sfintii Parinti Ioachim si Ana si nu departe de scaldatoarea Vitezda. Biserica Sf. Ana a fost rezidita de cruciati in sec. XII si este una dintre putinele biserici care rezista si astazi. Dupa anul 1140, cruciatii vor ridica o noua si mare biserica inchinand-o de asemenea Sf. Ana, precum si un alt corp de manastire cu o mica capela ce a servit ulterior ca manastire de barbati. Dupa cucerirea Ierusalimului de catre Saladin, acesta a transformat biserica in Scoala de Coran. Dupa razboiul din Crimeea, biserica a fost cedata Ordinului catolic franciscan, in administrarea careia se afla si astazi. La intrarea in biserica, pe o placa de piatra se afla o inscriptie datata din anul 1192. Scrierile apocrife descriu acest loc ca fiind locul unde s-a nascut si copilarit Fecioara Maria. Scaldatoarea Vitezda a carei relicve le putem vedea in jurul bisericii, este locul unde a avut loc vindecarea slabanogului de catre Iisus Hristos. Vom merge la ruinele celor 5 pridvoare ale Scaldatorii Oilor, loc unde Ingerul Domnului cobora si sfintea apa, iar cel care intra primul dupa acest miracol se vindeca. Dupa oameni, intrau animalele, de aici denumirea de “Scaldatoarea Oilor”.

Via Dolorosa - Se merge pe Via Dolorosa (Calea Crucii sau Drumul Durerii) cu cele 14 statii/popasuri, fiecare popas marcand un eveniment de sacra memorie pentru intreaga crestinatate.  Aici se vor vizita: Complexul  “Biserica Sfantului Mormant”, numita si Qiyama in limba araba, Golgota, Piatra Ungerii, Mormantul Domnului, Biserica Invierii, Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena, Paraclisul Sutasului, Paraclisul lui Adam. In vremea cruciadelor crestine, Biserica Sfantului Mormant a fost refacuta si a fost adaugat acoperisul si alte corpuri noi de cladire. Reconstruirea bisericii a fost initiata de cavaleri in iulie 1099, renovata si finalizata in jurul anului 1149, cu influenta arhitecturala din bisericile europene. La anul 1555 calugarii franciscani o renoveaza, dar incediul din 1808 distruge o mare parte din restaurarile si reconstructiile de pana acum Cruciatii au identificat acolo 3 locuri sfinte: Golgota, Mormantul si Capela cunoscuta ca “Descoperirea Crucii”. In timpul celui de-al treilea rege cruciat al Ierusalimului in anul 1149 noua biserica a fost inaugurata ca un complex architectonic sub acelasi acoperis. Biserica actuala este rezultatul reconstructiei din 1810.

Pranz turistic in zona istorica a Cavalerilor Ospitalieri.

Biserica Redeemer – cunoscuta ca si “Biserica Rascumparatorului”,este cea mai noua biserica din Cetatea Ierusalimului. Aceasta este sub patronajul Bisericii protestante europene, fiind considera ca Biserica lutherana a Mantuitorului. Ea este ridicata intr-o zona medievala a cavalerilor cruciati ospitalieri, Cavalerii Ordinului Sfantului Ioan, care au ridicat o biserica si stabilimente pentru bolnavii, raniti si saraci. Biserica are un turn clopotnita si o scara circulara cu 178 trepte care permite o vedere panoramica a Ierusalimului de la o inaltime de circa 40 m. Relicvele arhitectonice au scos in evidenta pereti si constructii din timpul Cavalerilor Sfantului Ioan: capela, sala de mese si chiar mese originale.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul de la Ierusalim – este o biserica greaca fondata in secolul V si a ramas in mare parte neschimbata circa 1000 ani. A fost reconstruita si a devenit sediul central al Cavalerilor Ospitalieri in anul 1099 cand a fost folosita drept spital pentru cavalerii raniti , de unde si denumirea “Cavalerii de la Spitalul Sfantul Ioan”, mai tarziu dezvoltandu-se Ordinul Militar al Ospitalierilor care a jucat un rol cheie in apararea Tarii Sfinte. Sapaturile arheologice au descoperit diverse fragmente arhitectonice din epoca bizantina si cruciata.

In functie de timpul disponibil, vizitam Bursa de diamante -  Centrul de diamante si bijuterii “Caprice”.

Cazare si cina.

Ziua 7 | 23 martie, Luni.  Vizitarea Ierusalimului si Betania    

 Muntele Zion – Foisorul Cinei de Taina - este o cladire ridicata in jurul anului 400 aH, distrusa de persi la 614 si reconstruita ulterior de patriarhul Ierusalimului. In sec XII cruciatii au construit o basilica cu 3 naosuri, Foisorul Cinei cea de Taina fiind inclus in aceasta biserica. Datorita atacurilor biserica a fost distrusa ramanand in ea numai Foisorul, care si el la randui a suferit diverse transformari dupa cultul civilizatiilor care au trecut peste acest loc. Actuala cladire construita in stil gotic dateaza din sec XIV. Aici a avut loc Cina cea Taina, ultima intalnire a Mantuitorului cu apostolii in joia dinaintea Pastelui. Aici s-a savarsit prima liturghie cu predarea infricosatoarelor taine. Din punct de vedere biblic, platoul Muntelui Zion este important si prin alte doua evenimente conform traditiei crestine: aici s-ar fi aflat apostolii la pogorarea Sfantului Duh la ziua Cinzecimii, iar tot in acest loc s-ar afla Mormantul Sfantului David, conform izvoarelor arheologice. Cruciatii in luna iulie a anului 1099 au construit respectivul Foisor ca parte atasata Bisericii Sfintei Fecioare din Zion. Un timp au folosit-o pe post de resedinta, ea fiind una din cele mai instarite biserici din Ierusalim. Renasterea bisericilor de pe Muntelor Zion se datoreaza Ordinului Franciscan.

Ne deplasam pe Muntele Maslinilor (Muntele Inaltarii sau Muntele Eleon).

Manastirea “Mica Galilee” - corpul de cladire al manastirii este ridicat pe locul unde Iisus s-a aratat ucenicilor dupa Inviere. Biserica are o structura arhitecturala gotica, iar in interior gasim Icoana Maicii Domnului “Galileeanca”.

Biserica Inaltarii sau Manastirea Eleon  - se afla pe platoul Muntelui Maslinilor, la marginea unui sat arab, pe locul unde imparateasa Elena la anul 326 a ridicat Biserica Eleonului. In jurul anului 1150, in momentul sosirii cruciatilor, acestia au reconstruit biserica. Mai jos de biserica rusa, pe acelasi platou, cruciatii au construit o capela in forma octogonala care acoperea bucata de piatra care marca urma de talpa a Mantuitorului la ridicarea sa la cer. La anul 1198, dupa caderea imperiului cruciat, Salah al Din a transformat lacasul in moschee, construind un mic rab ce indica directia spre Mecca.

Biserica “Tatal Nostru” - se spune ca este locul unde ucenicii au fost invatati de Iisus rugaciunea Domnului. Biserica a fost construita de Imparateasa Elena, dar a suferit distrugeri la invazia persilor in 614, asediul durand 21 de zile asupra Ierusalimului. La anul 1106 cruciatii au construit un site special in care au gravat Rugaciunea Domnului, in mijlocul ruinelor. La anul 1152 , ei au reconstruit biserica, mentinand stilul bizantin, fiind foarte asemanatoare cu originalul. Pe peretii exterior este scrisa rugaciunea “Tatal Nostru” in circa 70 de limbi. Sfantul Scaun a aprobat modificarea rugaciunii “Tatal Nostru” pentru slujbele catolice. Actuala biserica se afla in grija Ordinului Carmelit. Biserica a inceput a fi numita “Tatal Nostru” inca din vremea cruciatilor, in baza traditiilor crestine la acea vreme si a scrierilor Sfantului Apostol Luca. De aici putem privi peste cetatea veche a Ierusalimului, iar panorama de pe Muntele Maslinilor este cea mai conica imagine; Se pot vedea zidurile cetatii, Muntele Templului si alte repere care marcheaza istoria crestinatatii.

Pranz turistic in Ieruslim.

Betania – este o localitate situata la circa 3 km de Ierusalim in drumul spre Valea Iordanului si Marea Moarta. Orasul este mentionat in inscrierile biblice ca fiind orasul lui Anania, unul din fii lui Veniamin, unul din fii lui Iacob . De asemenea, Sfantul Eronim in sec. VI in inscrierile sale aminteste de Biserica ridicata pe Mormantul lui Lazar. In anul 1143 in regatul cruciatilor regele Fulc si regina Melisande au primit regiunea Betania de la Patriarhul Sfantului Mormant. Au ridicat o manastire in cinstea Martei si a Mariei, surorile Sfantului Lazar. Ulterior, s-a ridicat o a doua biserica deasupra Mormantului Sfantului Lazar, ale carei vestigii se vad si astazi. La anul 1187 musulmanii au construit in urma victoriei cu cruciatii o moschee numita “Bolta Cruciatilor”. In cinstea fenomenului biblic Sfantul Lazar, in jurul anilor 600, leprosii din Ierusalim au fost adunati intr-un asezamant avand ca patron pe Sfantul Lazar. In anii 1120 – 1142 s-a format o comunitate frateasca, Ordinul Sfantului Lazar, in care dupa 1150 au intrat si persoanae sanatoase. In timpul Papei Urban al IV-lea, ordinal cavaleresc a capatat caracter militar religios, Ordinul Sfantul Lazar. Cavalerii lazariteni au participat impreuna cu celelalte ordine cavaleresti la apararea crestinatatii.

Cazare si cina.              

Ziua 8 | 24 martie Marti. Site-uri Cruciate in Ierusalim si Hebron

Mic-dejun. Eliberarea camerelor

Gradina Ghetsimani – este locul unde Mantuitorul si apostolii s-au adunat in Saptamana Patimilor si locul de rugaciune al Mantuitorului catre Tatal Ceresc, pentru evitarea jertfei sfinte. Este o mica zona cu circa 12 – 14 maslini a caror vechime este de peste 2000 ani, din timpul Mantuitorului. Din punct de vedere evanghelic, acesta este mentionat ca locul unde Iisus a fost prins de legiunea romana, arestat si dus in temnita.

Biserica Natiunilor – este o biserica ridicata pana la finele anului 1224 de arhitectul Vaticanului Antonoi Balozzi, pe locul unor alte doua vestigii crestine: o mica biserica ridicata de Imparateasa Elena in jurul anului 333, precum si a unei capele ridicate de cruciati dupa cucerirea Ierusalimului, in 1099. Biserica se mai numeste a Natiunilor, pentru ca este construita cu contributia mai multor tari a caror steaguri sunt realizate in mosaic pe domurile bisericii. In interior ei este inglobata piatra pe care Mantuitorul Iisus a ridicat rugaciunea catre Tatal Ceresc, in vederea salvarii de la jerfa divina. Pentru ortodocsi, biserica poarta numele de ‘Biserica Agoniei” si are elementele unui ansamblu architectural al celor 3 religii monoteiste: crestine, islamica si iudaica.

Biserica Mormantul Maicii Domnului – este unul dintre cele mai iubite, cele mai respectate locuri din Tara Sfanta si este ridicata pe locul unde Maica Domnului a fost asezata in mormant, la adormirea acesteia. Prima biserica a fost ridicata de Imparateasa Elena, distrusa de persi la 614 si reconstruita de cruciati dupa anul 1099 cand s-a refacut, dandu-i o mai mare anvergura, vestigii ale aceteia putand fi vazute si astazi. Biserica are forma de cruce. Pe axul central pana la Mormantul Maicii Domnului se afla ingropate sotiile regilor cruciati. La cucerirea Ierusalimului in 1187, Saladin distruge biserica cruciate. Dupa anul 1757 aceasta este preluata de catre Biserica ortodoxa greaca care suporta reabilitarea si redarea ei in circuitul public. Fatada actuala a Mormantului este din timpul perioadei cruciate din 1130. In spatele Mormantului se afla Icoana Maicii Domnului “Ierusalemita”, pictata prin Duh Sfant, icoana mare facatoare de minuni si protectoare a Ierusalimului.

Manastirea Sfintei Cruci – este o manastire fortificata situata in Valea Crucii din Nordul Ierusalimului. Ea este ridicata in sec XI pe ruinele unei biserici bizantine, pe locul unde a crescut pomul sadit de Lot, din cele trei esente (cedru, chiparos si maslina) din care s-a realizat “Sfanta Cruce”, pe care a fost rastignit Iisus. La anul 360 regele Ivriei (Georgiei) ar fi primit in dar zona de pamant din Valea Crucii, de la imparatul Constantin cel Mare. Prima biserica a fost construita de imparateasa Elena in campania de reconstituire a locurilor sfinte. Actualul ansamblu monarhal a fost construit de un calugar georgian la anul 1038, ajutat de regele Georgiei. In epoca cruciatilor, manastirea a cunoscut o revitalizare deosebita fiind mentionata in documentele acestora ca valea cu cele mai deosebite podgorii si cu manastirea cea mai fortificata avand ziduri, turnuri, case si alte anexe administrative. In interiorul manastirii gasim vestigii arhitectonice murale cu semnificatie deosebita specifica epocii cruciate. Pranz turistic.*Daca timpul permite plecam spre Hebron  -  vom vizita Castelul Beth Gibelin. Castelul Gibelin sau Ibelin este o fortificatie din timpul regatului cruciat ridicat la anul 1141 de regele cruciat Fulc pentru a apara granita sudica a regatului. Acesta a fost pierdut dupa infrangerea cruciatilor de la 1187. Castelul a fost dat Ordinului Ospitalier, acestia primind dreptul de a stabili o colonie franca in acea zona. Cruciatii au avut castelul sub control pana la 1244, dupa care a fost preluat de musulmani care l-au distrus. Suleyman Magnificul la 1552 a reconstruit partial castelul cu acelasi scop, de a proteja drumul de acces spre Gaza.  Timp liber.

Transfer la aeroportul Ben Gourion unde, dupa indeplinirea formalitatilor vamale, se va decola spre Bucuresti.

Tarif: 899 EUR/ persoana

Supliment single: 400 eur/ pers

Servicii incluse:

 • Circuit turistic 8 zile/ 7 nopti cazare cu demipensiune la hotel 4* (clasificare locala).
 • Bilet de avion Bucuresti - Tel Aviv – Bucuresti compania Blue Air
 • Bagaj de mana 10 kg si bagaj de cala 32 kg.
 • transport cu bus modern cu A/C
 • Ghid licentiat
 • Asistenta turistica in limba romana

Servicii neincluse:

 • Intrari la obiectivele turistice cu taxa din program – 135 eur/ pers
 • Pranzurile turistice – intre 15 si 25 eur/ pers
 • Plimbare cu barca pe Marea Galileei – 10 eur/ pers
 • Tips: 5EUR/persoana/ zi. Se achita ghidului la sosire in Israel pentru sofer, personal hotelier
 • Asigurare medicala – este obligatorie (se poate incheia la agentie sau personal).

Orar de zbor Blue Air:

17 martie 2020 Bucuresti - Tel Aviv     20:00 –22:50   

24 martie Tel Aviv - Bucuresti             23:50 – 02:40

Avans inscriere: 350 eur/persoana

Diferenta de plata: 01 martie 2020

Conturi Banca Transilvania

RO14BTRLRONCRT0406106201 RON

RO61BTRLEURCRT0406106201 EUR

*pentru plata in lei se calculeaza bnr +2%

Tariful mentionat este valabil pentru realizarea unui grup de min. 30 persoane.

Atenție:  Prezentarea la aeroport se va face cu cel puțin 2 ore înainte de ora decolării!!!  (în sala de plecări Aeroportul Otopeni).

Pasaportul trebuie sa fie valabil inca 6 luni de la data intoarcerii in tara.

Agentia poate schimba programul in functie de aglomeratie si de orele de vizitare a atractiilor turistice.

Agentia nu este responsabila de problemele care pot interveni la intrarea in Israel. 

Ziua 1

Ziua 1| 17 martie 2020, marti

Intalnire in aeroportul din Bucuresti unde dupa formalitatile vamale se face imbarcarea cu destinatia Tel Aviv. Sosire pe  aeroportul Ben Gurion – finalizare formalitati vamale si intalnire cu insotitorul de grup. Cazare fara cina.

Ziua 2

Ziua 2 | 18 martie, Miercuri Pe urmele Primei Cruciade ( Abu Gosh – Latron - Bethleem)

     

Latron Castel castelul a fost construit in anii 1130 de nobilul spaniol Castillian Rodrigo Gonzales de Lara in Valea Aylon. Din anul 1187  a trecut in proprietatea Cavalerilor Templieri, fiind una din primele proprietati ale acestora in Regatul Ierusalimului si folosit ca loc de campanie in drumul spre Ierusalim. S-a mai numit si “Casa hotului penitent”, amintind ca in acest loc a stat Barabas. Ulterior a devenit Manastirea Trapist in 1890, Fortul din Tegart, baza politiei din razboiul israelian.

Complex monahal Abu Gosh – este format din doua manastiri: Manastirea “Sfanta Maria – Invierea Domnului” si Manastirea “Maica Domnului din Chivotul Legamantului”. Sunt manastiri benedictine asezate pe temeliile bisericilor construite de cruciati in anul 1140, de catre cavalerii ospitalieri pe locul biblic Emmaus. Aici Isus a reaparut crestinilor smeriti Luca si Cleopa asezati langa un izvor care exista si astazi. Comunitatea monastica este formata din calugarite si monahi, apartinand Ordinului Sfantul Benedict. Manastirea “Maica Domnului din Chivotul Legamantului” este ridicata pe locul unde Chivotul Legamantului a sta cca. 20 – 30 ani (adus din Schilo) si dus de David in Ierusalim. Locuitorii satului sunt descendentii familiei Abu Gosh. Satul se afla la 750 m altitudine si ofera o splendida panorama catre cetatea Ierusalimului.

Nabi Samuel – este locul unde se afla Mormantul lui Samuel, profet islamic si ebraic biblic, care a uns ca regi pe regele Saul si pe regale David. Mormantul este situat pe un deal abrupt, la 908 m deasupra marii, in partea de nord a Ierusalimului langa cartierul Ramot, sub o moschee cu acelasi nume. Sub moschee se afla o grota unde este amenajata o mica sinagoga pentru ceremoniile in cinstea profetului. La randui, moscheea este construita pe un asezamant bisericesc  ridicat de cruciati, care au adus ramasitele profetului din Roma si le-au asezat in acest loc in anul 1099. Cruciatii au vazut de pe acest deal pentru prima oara Cetatea Ierusalimului si au numit locul “Montis Grandi” sau “Muntele Bucuriei”.

Ne vom indrepta spre Bethleem, oras istoric crestin cu numele Efrata, unde se afla “Biserica Nasterii Domnului”.

Pranz in Bethleem la restaurantul Grotto cu specific palestinian.

Biserica Nasterii Domnului – este una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume, folosita continuu pana astazi. Se intinde intr-un complex bisericesc de peste 12000 mp, fiind format din 3 manastiri: ortodoxa, catolica si armeana. Biserica a fost ridicata in anul 326 de Imparatul Constantin si mama sa Elena si inchinata Domnului la anul 339. Fericitul Eronim a tradus Biblia in latina (Volgata) la anul 384 si este inmormantat dedesubtul bisericii. Dupa cucerirea Ierusalimului, cruciatii au contribuit la refacerea si extinderea complexului bisericesc, lacasul servind incoronarii imparatilor Balduin I si II. Actualmente, se pot vedea fragmente de mozaic mural datand din anii 1160 care impodobesc lateralele navei. Locul Nasterii este marcat de o stea de argint cu 14 colturi (Iisus fiind a 14-a generatie din regele David) pe care este incrustata mentiunea: “aici s-a nascut Iisus Hristos din Fecioara Maria” si donata in 1717 de catre domnitorul Nicolae Mavrocordat. Aici ne putem inchina si la Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni: “Belemita”. 

Cazare si cina.

Ziua 3

Ziua 3 | 19 martie , Joi  (Coasta Marii Mediteraneene)

        

Yaffo – numita si “Fortareata” este un port la Marea Mediterana, unul dintre cele mai vechi porturi (peste 5000 de ani). Cruciatii sub conducerea lui Godefroi de Bouillon a cucerit Yaffa in 1099, devenind unul din cele mai importante porturi de la Mediterana. In 1191 Richard Inima de Leu recucereste portul Yaffo de la Saladin si semneaza tratatul de la Yaffa care garanteaza 3 ani de armistitiu intre cele 2 tabere: crestina – catolica si musulmana. Fratele lui Saladin in 1196 recucereste Yaffa macelarind peste 20000 de cruciati. Este locul unde Sfantul Petru a facut minunea cu invierea Tabitei, cruciatii au ridicat o citadela la anul 1252 – 1253 pentru regele Ludovic al IX-lea al Frantei, Sfantul Ludovic. In pivnitele actualei biserici Sfantul Petru se pot vedea vestigii din cetatuia cruciata.

Appolonia – este la circa 12 km de Tel Aviv si e ridicata in zona unui oras grec antic. In anul 1101, cruciatii au cucerit orasul si i-au schimbat numele in Arsour – Arsuf.. Aici au 

construit un fort si un mic port, in a treia cruciada, anul 1189. La anul 1266, in urma unui asediu de 40 zile, cetatea a fost distrusa complet.

Caesarea – este un oras antic care a fost construit sub Irod cel Mare in anul 22 – 10 iH in onoarea imparatului roman Cesar Augustus, pe un fost port fenician numit “Turnul lui Straton”, imparatul Sidonului. In anul 6 aH, Caesarea a devenit capitala crestina a provinnciei Iudeea, aici fiind resedinta oficiala a lui Pontiu Pilat. Pentru crestini Caesarea Maritima, orasul ridicat pe uscat si pe mare, a fost locul de popas pentru apostolul Petru si apostolul Pavel. Aici s-a botezat primul crestin: Centurionul Cornelius. Orasul a suferit diverse distrugeri, cuceriri si refaceri. Cruciatii l-au asediat la anul 1101 si a fost reluat de Balduin I in prima cruciada. Orasul a avut o dezvoltare importanta in timpul perioadei cruciate, intre 1101 – 1179, a fost pierdut si recastigat in anul 1191 si repierdut in 1265 cand a cazut in mana mamelucilor.

Haiffa – in aramaica veche Heffa sau “Orasul cel Frumos” - este al treilea ca marime si unul din cele 2 mari porturi ale Israelului. La anul 1100 zidurile Haiffei au fost atacate de cruciati, la acel timp orasul fiind locuit numai de evrei. Cruciatii au atacat pe mare si pe uscat, pe mare avand peste 200 de ambarcatiuni cruciate. Dupa 27 de zile de asediu au reusit sa cucereasca orasul, fiind numit Castelum Hefaisas. Cruciatii au refacut zidurile cetatii, dar in 1187 orasul a cazut in mainile lui Saladin. Inceputurile Haiffei moderne s-au facut dupa 1918 cand, asa numitii “templieri protestanti” din sudul Germaniei, s-au asezat la poalele Muntelui Carmel constituind un mic cartier numit Colonia Germana, care dainuie pana astazi. De asemenea, al doilea grup de colonisti sunt membrii Ordinului Carmelit catholic care au ridicat pe varful Muntelui Carmel o manastire carmelita, “Stella Maris”. Aceasta a servit ca spital de campanie pentru ostasii francezi ai lui Napoleon. Fondatorul sionismului Therodor Hertzl a profetit ca Haiffa este orasul viitorului, dezvoltarea economica si civica a acestui oras fiind un exemplu pentru alte comunitati. Evreii, crestinii si arabii traiesc intr-o armonie citadina voioasa si prospera. Aici vom vedea a opta minune a lumii moderne, Gradinile Báhai. Ultima religie monoteista inventata de un persan in 1844 este dedicata infaptuirii unitatii si egalitatii intre oameni. Regina Maria s-a numarat printre adeptii acestei credinte. Pranz turistic mediteranean.

Akro sau Akra – este un oras vechi, denumit Ptolemais in epoca elenistica si Sfantul Ioan de Akro in epoca cruciata, asezat in golful Akro al Marii Mediterane. 

Cazare si cina

Ziua 4

Ziua 4 | 20 martie, Vineri  (Fortaretele Cruciate din Nordul Israelului)   

Akro vizitarea orasului vechi Arheologii au dezgropat un oras vechi al cruciatilor, care a fost ascuns timp de secole, sub orasul port Acra, pe tarmul Marii Mediterane. Orasul descoperit imbogateste patrimoniul siturilor din Israel. Acesta este considerat a fi ultimul bastion al cruciatilor in 1291, anul in care acestia au pierdut puterea, in fata armatei musulmane din Egipt. Actualul oras Acra, distrus la sfarsitul secolului al XVII-lea, a fost reconstruit de catre turci, in jurul anului 1750. Ruinele orasului descoperit s-au conservat, sub asezamintele actuale din orasul Acra.

Fortareata Nimrod – este cel mai mare castel cruciat din tot Israelul, cucerit in sec. XIII in timpul celei de-a sasea cruciade de la fiul cel mic al lui Saladin. Cetatea a fost pierduta la sfarsitul sec. al XIII-lea dupa cucerirea portului Akro. In structura arhitectonica exista turnuri, tuneluri si grote ( Turnul Frumos, Pasajul Secret) cu posibilitatea de a fi vizitate in cadrul unui cerc architectural de unde avem si o frumoasa panorama a Muntelui Hermon si a inaltimilor Golan.

Cetatea Banias sau Caesarea Philippi – este amplasata intr-una dintre cele mai importante locuri pentru crestinism si fosta capitala construita de Filip, fiul regelui Irod. Conform traditiei, aici s-ar fi nascut Zeul Pan, de undele numele de Panias – Banias. Cetatea a fost construita in scopul protejarii drumului spre Damasc, in jurul anilor 1230 si extinsa in anii urmatori, devenind un adevarat fort si chiar inchisoare. In cadrul cetatii se poate viziona turnul de garda, fali si situri arhitectonice al unui glorios capitol istoric cruciat. In jurul cetatii este rezervatia Banias. In 1187 cetatea strategica Banias este pierduta catre musulmani, dupa care se deterioreaza progresiv. Pentru crestini locul este foarte important deoarece aici Iisus Hristos a dat “Cheile Cerului” Sfantului Petru.

Cetatea Safed (Tzfat) – este un oras in nordul Israelului considerat unul din cele 4 orase sfinte ale evreilor: dupa Ierusalim, Hebron si Tiberias, centrul Cabalei si al misticismului evreiesc. Este mentionat in talmudul Ierusalimului din timpul celui de-al doilea Templu, 516 iH, iar dupa 1099, cand cruciatii au cucerit Safedul, acesta este mentionat in istoria Cruciadelor.. In timpul Cruciadelor, pentru a obtine un control asupra zonei strategice militare, cruciatii construiesc in varful muntelui o mare cetate cu 7 turnuri de observatie si pereti dublii. Regale cruciat Fulk a construit un puternic castel ce a fost pastrat de Cavalerii Templieri pana de la 1168 pana 1187 cand in urma bataliei de la Hattin acesta a fost pierdut. Ulterior, musulmanii au distrus Castelul Safed pentru a impiedica capturarea si folosirea lui de catre cruciati. Dupa 1492, dupa expulzarea evreilor din Spania, rabini proeminenti si-au gasit locul in Safed formand Centrul Cabalei. Printre acestia Isaac Luria. Safed a devenit centrul mondial pentru invatatura evreiasca. Dupa formarea statului evreu, orasul Safed este eminamente ocupat de evrei. Optional pranz - peste Sf. Petru.

Capernaum – este orasul situat pe malul Marii Galileea, mentionat in Scriptura de cele mai multe ori pentru minunile facute de Iisus. Astazi aici vedem vestigii ale Casei Sfantului Petru, ale Sinagogii ridicate in sec. IV, precum si resturi din vechea biserica ridicata de cruciati pe locul casei Sfantului Petru.

Tabgha – este locul unde gasim ruinele unei mici capele ridicate in sec IV si extinsa in timpul cruciatilor, situri arhitectonice ridicate pe locuri unde a avut loc minunea multiplicarii celor 5 paini si 2 pesti. Biserica si imprejurimile sunt proprietatea Bisericii gemane, locuita de calugari benedicteni. Dupa cucerirea cruciatilor, din templul ridicat de acestia au mai ramas mici vestigii arhitectonice, coloane si capitele.

Plimbare cu vaporul pe Marea Galileei – Marea Tiberiadei este un lac cu apa dulce la -213 m sub nivelul oceanului planetar. Este alimentat de izvoare subterane si contribuitor la formarea Raului Iordan, care se varsa spre sud in Marea Moarta. Este mentionata in Biblie, pentru ca aici Iisus l-a cunoascut pe Petru si alti 3 apostoli, precum si pentru ca, in jurul acestei mari, Iisus a infaptuit o mare parte din minuni si propavaduiri catre discipoli si oamenii zonei.

Cazare si cina.

Ziua 5

Ziua 5 | 21 martie, Sambata, Galileea si Valea Iordanului

          

Domus Galilea  - este centrul international religios, situat la 300 metri deasupra Marii Galileei, pe Muntele Fericirilor, si este sfintit de Papa Paul al II-lea care a binecuvantat-o si a pus-o in serviciu pentru toate popoarele. Biserica este un conveniu al catolicilor evrei, precum si al catolicilor cu origini evreiesti din diverse tari ale lumii, in cadrul acestei biserici respectandu-se normele Evangheliei (Torei), invocand si implorand milostivirea Marelui Maestru Divin.

Botez la Yardenit – vom merge pe malul Raului Iordan, in locul numit Yardenit unde va avea loc procesiunea de botez. Locul de botez al Mantuitorului este Quassr el Yahud, la sud de locul de varsare al Iordanului in Marea Moarta, dar datorita activitatii militare din 1981 site-ul alternativ de botez a ramas Yardenit.

Castelul Belvoir – este unul din cele mai frumoase castele cruciate achizitionat de Cavalerii Ospitalieri in 1168 de la un nobil francez, Belvois. Cruciatii – Ordinal Ioanitilor, au cumparat terenul cu cladirea de pe el si au inceput constructia unui mare ansamblu architectural, una dintre cele mai marete si conservate fortarete ale cruciatilor. Fortareata a mai primit numele de Steaua Ioraniei, Steaua Vantului sau Cuibul Vulturilor, datorita asezarii si importantei strategice pe care a avut-o. Cetatea a fost un obstacol important in calea invaziei musulmane si a rezistat asediului acesteia un an si jumatate pana in 1189 cand, in urma bataliei de la Hatim, Belvoir a fost asediat.

Valea Iordanului si Ierihon – Orasul Palmierilor, Orasul Lunii – cel mai vechi oras din lume, peste 10000 ani locuit continuu. Este primul oras mentionat biblic dupa intoarcerea din Egipt, dar si primul oras palestinian cedat Palestinei de catre Israel in 1994. Apoi, ne deplasam spre Muntele Ispitirii unde avem o privire panoramica a  Manastirii Carantania de pe Muntele Ispitirii (locul unde Iisus a fost ispitit de Satana de 3 ori si a postit 40 de zile), a Asezamantului Romanesc, si a Manastirii “Dudu lui Zaheu”. Pranz Palestinian.Ne indreptam spre Marea Moarta, cel mai jos nivel planetar (- 412 metri). Timp liber pentru relaxare.

Tinutul Qumran – este un tinut desertic cunoscut istoriei moderne pentru manuscrisele de la Marea Moarta. Qumran este o zona populata de refugiatii din Ierusalim care nu acceptau fariseismul celor ce slujeau Templului si in cadrul acestui tinut au format asa numita grupare eseniana, ascetica cu reguli de viata stricte si o viata spirituala inalta, cu ritualuri si reflectii ascetice. Cultura lor era peste puterea de cunoastere a timpurilor, drept pentru care scrierile lor sunt si astazi adevarate previziuni pentru viitorul omenirii. Intelepciunea si cunoasterea lor a servit vietii ascetice a Sfantului Ioan Botezatorul si a Mantuitorul Iisus Hristos. Aparitia si disparitia acestei grupari a ramas un mister.

Cazare si cina

Ziua 6

Ziua 6 | 22 martie, Duminica, Vizitarea Ierusalimului

   

Muntele Templului -  este locul cel mai important din punct de vedere religios pentru toatre cele 3 religii monoteiste: crestinismul, iudaismul si islamul. La anul 1099 in prima cruciada, cruciatii au cucerit Ierusalimul. Ei au transformat Domul Stancii in Templul Domnului , iar Moscheea Al- Aqsa in Templul lui Solomon. La anul 1118 s-a format Ordinul cruciat al Templierilor care si-au stabilit comandamentul in fosta Moschee Al-Aqsa, iar pe

locul Domului Stancii au ridicat o cruce mare din aur ca simbol al regatului crestin al Ierusalimului. Drept consecinta a cuceririi cruciate, cele doua monumente au devenit model multor biserici templiere din Europa. Muntele Templului este locul pe care s-au aflat in vechime primul si al doilea templu, loc ales de Dumnezeu, loc de unde a fost luata tarana pentru plasmuirea primului om - Adam, loc unde s-au oferit primele jertfe lui Dumnezeu (jertfa lui Avram), loc unde regele David a asezat chivotul legii, loc unde regele Solomon a ridicat primul templu prin binecuvantarea si maiestria Marelui Maestru Hiram. Muntele Templului este imperativul religios pentru toate religiile monoteiste, este locul unde Sfanta Sfintelor adapostea Chivotul Legii. Aici a luat nastere unul dintre cele mai cunoscute ordine calugaresti militare (crestine) la initiativa nobilului francez Hugo de Payens la anul 1119 cu scopul de a apara pelegrinii crestini in Tara Sfanta – Cavalerii Templieri.  Ei s-au numit “sarmanii soldati ai lui Hristos si ai Templului lui Solomon”. Actualmente pe esplanada permisa vizitarii pe Muntele Templului gasim elemente arhitecturale medievale care sunt vestigii ale perioadei templiere. De asemenea, se pot observa elemente arhitecturale cu amprenta gotica – medievala, combinate cu arhitectura islamica si bizantina, ca urmare a cuceririlor ulterioare a acestui perimetru istoric. Zidul Plangerii – este relicva istorica din vechiul templu al lui Solomon, este locul cel mai iubit de catre evreii din intreaga lume , sacru pentru iudaism, cu o lungime de aprox. 57 m. Conform bibliei ebraice, relicva dateaza din anul 516 iH perioada de refacere a celui de-al doilea templu, care a fost distrus de romani la anul 70 aH. Inaltimea zidului este de aprox  32 m, dar numai 19 m sunt vizibili.

Biserica Sfanta Ana  – se afla pe locul unde au avut casa Sfintii Parinti Ioachim si Ana si nu departe de scaldatoarea Vitezda. Biserica Sf. Ana a fost rezidita de cruciati in sec. XII si este una dintre putinele biserici care rezista si astazi. Dupa anul 1140, cruciatii vor ridica o noua si mare biserica inchinand-o de asemenea Sf. Ana, precum si un alt corp de manastire cu o mica capela ce a servit ulterior ca manastire de barbati. Dupa cucerirea Ierusalimului de catre Saladin, acesta a transformat biserica in Scoala de Coran. Dupa razboiul din Crimeea, biserica a fost cedata Ordinului catolic franciscan, in administrarea careia se afla si astazi. La intrarea in biserica, pe o placa de piatra se afla o inscriptie datata din anul 1192. Scrierile apocrife descriu acest loc ca fiind locul unde s-a nascut si copilarit Fecioara Maria. Scaldatoarea Vitezda a carei relicve le putem vedea in jurul bisericii, este locul unde a avut loc vindecarea slabanogului de catre Iisus Hristos. Vom merge la ruinele celor 5 pridvoare ale Scaldatorii Oilor, loc unde Ingerul Domnului cobora si sfintea apa, iar cel care intra primul dupa acest miracol se vindeca. Dupa oameni, intrau animalele, de aici denumirea de “Scaldatoarea Oilor”.

Via Dolorosa - Se merge pe Via Dolorosa (Calea Crucii sau Drumul Durerii) cu cele 14 statii/popasuri, fiecare popas marcand un eveniment de sacra memorie pentru intreaga crestinatate.  Aici se vor vizita: Complexul  “Biserica Sfantului Mormant”, numita si Qiyama in limba araba, Golgota, Piatra Ungerii, Mormantul Domnului, Biserica Invierii, Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena, Paraclisul Sutasului, Paraclisul lui Adam. In vremea cruciadelor crestine, Biserica Sfantului Mormant a fost refacuta si a fost adaugat acoperisul si alte corpuri noi de cladire. Reconstruirea bisericii a fost initiata de cavaleri in iulie 1099, renovata si finalizata in jurul anului 1149, cu influenta arhitecturala din bisericile europene. La anul 1555 calugarii franciscani o renoveaza, dar incediul din 1808 distruge o mare parte din restaurarile si reconstructiile de pana acum Cruciatii au identificat acolo 3 locuri sfinte: Golgota, Mormantul si Capela cunoscuta ca “Descoperirea Crucii”. In timpul celui de-al treilea rege cruciat al Ierusalimului in anul 1149 noua biserica a fost inaugurata ca un complex architectonic sub acelasi acoperis. Biserica actuala este rezultatul reconstructiei din 1810.

Pranz turistic in zona istorica a Cavalerilor Ospitalieri.

Biserica Redeemer – cunoscuta ca si “Biserica Rascumparatorului”,este cea mai noua biserica din Cetatea Ierusalimului. Aceasta este sub patronajul Bisericii protestante europene, fiind considera ca Biserica lutherana a Mantuitorului. Ea este ridicata intr-o zona medievala a cavalerilor cruciati ospitalieri, Cavalerii Ordinului Sfantului Ioan, care au ridicat o biserica si stabilimente pentru bolnavii, raniti si saraci. Biserica are un turn clopotnita si o scara circulara cu 178 trepte care permite o vedere panoramica a Ierusalimului de la o inaltime de circa 40 m. Relicvele arhitectonice au scos in evidenta pereti si constructii din timpul Cavalerilor Sfantului Ioan: capela, sala de mese si chiar mese originale.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul de la Ierusalim – este o biserica greaca fondata in secolul V si a ramas in mare parte neschimbata circa 1000 ani. A fost reconstruita si a devenit sediul central al Cavalerilor Ospitalieri in anul 1099 cand a fost folosita drept spital pentru cavalerii raniti , de unde si denumirea “Cavalerii de la Spitalul Sfantul Ioan”, mai tarziu dezvoltandu-se Ordinul Militar al Ospitalierilor care a jucat un rol cheie in apararea Tarii Sfinte. Sapaturile arheologice au descoperit diverse fragmente arhitectonice din epoca bizantina si cruciata.

In functie de timpul disponibil, vizitam Bursa de diamante -  Centrul de diamante si bijuterii “Caprice”.

Cazare si cina.

Ziua 7

Ziua 7 | 23 martie, Luni.  Vizitarea Ierusalimului si Betania

     Muntele Zion – Foisorul Cinei de Taina - este o cladire ridicata in jurul anului 400 aH, distrusa de persi la 614 si reconstruita ulterior de patriarhul Ierusalimului. In sec XII cruciatii au construit o basilica cu 3 naosuri, Foisorul Cinei cea de Taina fiind inclus in aceasta biserica. Datorita atacurilor biserica a fost distrusa ramanand in ea numai Foisorul, care si el la randui a suferit diverse transformari dupa cultul civilizatiilor care au trecut peste acest loc. Actuala cladire construita in stil gotic dateaza din sec XIV. Aici a avut loc Cina cea Taina, ultima intalnire a Mantuitorului cu apostolii in joia dinaintea Pastelui. Aici s-a savarsit prima liturghie cu predarea infricosatoarelor taine. Din punct de vedere biblic, platoul Muntelui Zion este important si prin alte doua evenimente conform traditiei crestine: aici s-ar fi aflat apostolii la pogorarea Sfantului Duh la ziua Cinzecimii, iar tot in acest loc s-ar afla Mormantul Sfantului David, conform izvoarelor arheologice. Cruciatii in luna iulie a anului 1099 au construit respectivul Foisor ca parte atasata Bisericii Sfintei Fecioare din Zion. Un timp au folosit-o pe post de resedinta, ea fiind una din cele mai instarite biserici din Ierusalim. Renasterea bisericilor de pe Muntelor Zion se datoreaza Ordinului Franciscan.

Ne deplasam pe Muntele Maslinilor (Muntele Inaltarii sau Muntele Eleon).

Manastirea “Mica Galilee” - corpul de cladire al manastirii este ridicat pe locul unde Iisus s-a aratat ucenicilor dupa Inviere. Biserica are o structura arhitecturala gotica, iar in interior gasim Icoana Maicii Domnului “Galileeanca”.

Biserica Inaltarii sau Manastirea Eleon  - se afla pe platoul Muntelui Maslinilor, la marginea unui sat arab, pe locul unde imparateasa Elena la anul 326 a ridicat Biserica Eleonului. In jurul anului 1150, in momentul sosirii cruciatilor, acestia au reconstruit biserica. Mai jos de biserica rusa, pe acelasi platou, cruciatii au construit o capela in forma octogonala care acoperea bucata de piatra care marca urma de talpa a Mantuitorului la ridicarea sa la cer. La anul 1198, dupa caderea imperiului cruciat, Salah al Din a transformat lacasul in moschee, construind un mic rab ce indica directia spre Mecca.

Biserica “Tatal Nostru” - se spune ca este locul unde ucenicii au fost invatati de Iisus rugaciunea Domnului. Biserica a fost construita de Imparateasa Elena, dar a suferit distrugeri la invazia persilor in 614, asediul durand 21 de zile asupra Ierusalimului. La anul 1106 cruciatii au construit un site special in care au gravat Rugaciunea Domnului, in mijlocul ruinelor. La anul 1152 , ei au reconstruit biserica, mentinand stilul bizantin, fiind foarte asemanatoare cu originalul. Pe peretii exterior este scrisa rugaciunea “Tatal Nostru” in circa 70 de limbi. Sfantul Scaun a aprobat modificarea rugaciunii “Tatal Nostru” pentru slujbele catolice. Actuala biserica se afla in grija Ordinului Carmelit. Biserica a inceput a fi numita “Tatal Nostru” inca din vremea cruciatilor, in baza traditiilor crestine la acea vreme si a scrierilor Sfantului Apostol Luca. De aici putem privi peste cetatea veche a Ierusalimului, iar panorama de pe Muntele Maslinilor este cea mai conica imagine; Se pot vedea zidurile cetatii, Muntele Templului si alte repere care marcheaza istoria crestinatatii.

Pranz turistic in Ieruslim.

Betania – este o localitate situata la circa 3 km de Ierusalim in drumul spre Valea Iordanului si Marea Moarta. Orasul este mentionat in inscrierile biblice ca fiind orasul lui Anania, unul din fii lui Veniamin, unul din fii lui Iacob . De asemenea, Sfantul Eronim in sec. VI in inscrierile sale aminteste de Biserica ridicata pe Mormantul lui Lazar. In anul 1143 in regatul cruciatilor regele Fulc si regina Melisande au primit regiunea Betania de la Patriarhul Sfantului Mormant. Au ridicat o manastire in cinstea Martei si a Mariei, surorile Sfantului Lazar. Ulterior, s-a ridicat o a doua biserica deasupra Mormantului Sfantului Lazar, ale carei vestigii se vad si astazi. La anul 1187 musulmanii au construit in urma victoriei cu cruciatii o moschee numita “Bolta Cruciatilor”. In cinstea fenomenului biblic Sfantul Lazar, in jurul anilor 600, leprosii din Ierusalim au fost adunati intr-un asezamant avand ca patron pe Sfantul Lazar. In anii 1120 – 1142 s-a format o comunitate frateasca, Ordinul Sfantului Lazar, in care dupa 1150 au intrat si persoanae sanatoase. In timpul Papei Urban al IV-lea, ordinal cavaleresc a capatat caracter militar religios, Ordinul Sfantul Lazar. Cavalerii lazariteni au participat impreuna cu celelalte ordine cavaleresti la apararea crestinatatii.

Cazare si cina.

Ziua 8

Ziua 8 | 24 martie Marti. Site-uri Cruciate in Ierusalim si Hebron

Mic-dejun. Eliberarea camerelor

Gradina Ghetsimani – este locul unde Mantuitorul si apostolii s-au adunat in Saptamana Patimilor si locul de rugaciune al Mantuitorului catre Tatal Ceresc, pentru evitarea jertfei sfinte. Este o mica zona cu circa 12 – 14 maslini a caror vechime este de peste 2000 ani, din timpul Mantuitorului. Din punct de vedere evanghelic, acesta este mentionat ca locul unde Iisus a fost prins de legiunea romana, arestat si dus in temnita.

Biserica Natiunilor – este o biserica ridicata pana la finele anului 1224 de arhitectul Vaticanului Antonoi Balozzi, pe locul unor alte doua vestigii crestine: o mica biserica ridicata de Imparateasa Elena in jurul anului 333, precum si a unei capele ridicate de cruciati dupa cucerirea Ierusalimului, in 1099. Biserica se mai numeste a Natiunilor, pentru ca este construita cu contributia mai multor tari a caror steaguri sunt realizate in mosaic pe domurile bisericii. In interior ei este inglobata piatra pe care Mantuitorul Iisus a ridicat rugaciunea catre Tatal Ceresc, in vederea salvarii de la jerfa divina. Pentru ortodocsi, biserica poarta numele de ‘Biserica Agoniei” si are elementele unui ansamblu architectural al celor 3 religii monoteiste: crestine, islamica si iudaica.

Biserica Mormantul Maicii Domnului – este unul dintre cele mai iubite, cele mai respectate locuri din Tara Sfanta si este ridicata pe locul unde Maica Domnului a fost asezata in mormant, la adormirea acesteia. Prima biserica a fost ridicata de Imparateasa Elena, distrusa de persi la 614 si reconstruita de cruciati dupa anul 1099 cand s-a refacut, dandu-i o mai mare anvergura, vestigii ale aceteia putand fi vazute si astazi. Biserica are forma de cruce. Pe axul central pana la Mormantul Maicii Domnului se afla ingropate sotiile regilor cruciati. La cucerirea Ierusalimului in 1187, Saladin distruge biserica cruciate. Dupa anul 1757 aceasta este preluata de catre Biserica ortodoxa greaca care suporta reabilitarea si redarea ei in circuitul public. Fatada actuala a Mormantului este din timpul perioadei cruciate din 1130. In spatele Mormantului se afla Icoana Maicii Domnului “Ierusalemita”, pictata prin Duh Sfant, icoana mare facatoare de minuni si protectoare a Ierusalimului.

Manastirea Sfintei Cruci – este o manastire fortificata situata in Valea Crucii din Nordul Ierusalimului. Ea este ridicata in sec XI pe ruinele unei biserici bizantine, pe locul unde a crescut pomul sadit de Lot, din cele trei esente (cedru, chiparos si maslina) din care s-a realizat “Sfanta Cruce”, pe care a fost rastignit Iisus. La anul 360 regele Ivriei (Georgiei) ar fi primit in dar zona de pamant din Valea Crucii, de la imparatul Constantin cel Mare. Prima biserica a fost construita de imparateasa Elena in campania de reconstituire a locurilor sfinte. Actualul ansamblu monarhal a fost construit de un calugar georgian la anul 1038, ajutat de regele Georgiei. In epoca cruciatilor, manastirea a cunoscut o revitalizare deosebita fiind mentionata in documentele acestora ca valea cu cele mai deosebite podgorii si cu manastirea cea mai fortificata avand ziduri, turnuri, case si alte anexe administrative. In interiorul manastirii gasim vestigii arhitectonice murale cu semnificatie deosebita specifica epocii cruciate. Pranz turistic.*Daca timpul permite plecam spre Hebron  -  vom vizita Castelul Beth Gibelin. Castelul Gibelin sau Ibelin este o fortificatie din timpul regatului cruciat ridicat la anul 1141 de regele cruciat Fulc pentru a apara granita sudica a regatului. Acesta a fost pierdut dupa infrangerea cruciatilor de la 1187. Castelul a fost dat Ordinului Ospitalier, acestia primind dreptul de a stabili o colonie franca in acea zona. Cruciatii au avut castelul sub control pana la 1244, dupa care a fost preluat de musulmani care l-au distrus. Suleyman Magnificul la 1552 a reconstruit partial castelul cu acelasi scop, de a proteja drumul de acces spre Gaza.  Timp liber.

Transfer la aeroportul Ben Gourion unde, dupa indeplinirea formalitatilor vamale, se va decola spre Bucuresti.

Servicii incluse:

 • Circuit turistic 8 zile/ 7 nopti cazare cu demipensiune la hotel 4* (clasificare locala).
 • Bilet de avion Bucuresti - Tel Aviv – Bucuresti compania Blue Air
 • Bagaj de mana 10 kg si bagaj de cala 32 kg.
 • transport cu bus modern cu A/C
 • Ghid licentiat
 • Asistenta turistica in limba romana

Servicii neincluse:

 • Intrari la obiectivele turistice cu taxa din program – 135 eur/ pers
 • Pranzurile turistice – intre 15 si 25 eur/ pers
 • Plimbare cu barca pe Marea Galileei – 10 eur/ pers
 • Tips: 5EUR/persoana/ zi. Se achita ghidului la sosire in Israel pentru sofer, personal hotelier
 • Asigurare medicala – este obligatorie (se poate incheia la agentie sau personal).

Orar de zbor Blue Air:

17 martie 2020 Bucuresti - Tel Aviv     20:00 –22:50   

24 martie Tel Aviv - Bucuresti             23:50 – 02:40

Avans inscriere: 350 eur/persoana

Diferenta de plata:  01 martie 2020

Conturi Banca Transilvania

RO14BTRLRONCRT0406106201 RON

RO61BTRLEURCRT0406106201 EUR

*pentru plata in lei se calculeaza bnr +2%

Locuri:
6
Date de plecare:
2020-03-17
Tarif de la

899 EUR

RELIGIE ISTORIE SI CULTURA IN TARA SFANTA


Detalii rezervare

Pret total
1798 EUR


Servicii incluse

-7 NOPTI CAZARE CU DEMI-PENSIUNE LA HOTEL 4 STELE CLASIFICARE LOCALA
BILET DE AVION CU TAXE INCLUSE - ZBOR BLUE AIR
BAGAJ DE MANA SI BAGAJ DE CALA DE MAXIM 32 KG
TRANSPORT CU AUTOCARUL PE TOATA DURATA CIRCUITULUI
GHID LICENTIAT
ASISTENTA TURISTICA IN LIMBA ROMANA

Servicii optionale

PLIMBARE CU BARCA PE MAREA GAILEI : 10.00 EUR
TIPS - 5 EUR PERSOANAZI
INTRARILE LA OBIECTIVELE TURISTICE CU TAXA DIN PROGRAM : 135.00 EUR
ASIGURARE MEDICALA
PRANZURILE SI BAUTURILE LA MESE
TOT CEEA CE NU ESTE MENTIONAT LA TARIFUL INCLUDE

Politica de anulare

Pentru anulari cu 60 de zile inainte de checkin penalizarea este de 20.00% din costul rezervarii.
Pentru anulari cu 45 de zile inainte de checkin penalizarea este de 80.00% din costul rezervarii.
Pentru anulari cu 30 de zile inainte de checkin penalizarea este de 100.00% din costul rezervarii.